Za oknem zimno i ponuro. Jeśli coraz częściej marzysz o ciepłych i słonecznych dniach, to włączaj do menu produkty, z którymi łatwiej wytrwasz do wiosny. Jednym z nich jest imbir. Poznaj właściwości i zastosowanie imbiru – przekonaj się, że to dobry kompan na zimę!
Gdy tylko na dworze robi się chłodno, do menu kawiarenek i restauracji trafia „zimowa herbata”. Jej podstawowym zadaniem jest to, aby szybko Cię rozgrzać i ukoić wspaniałym aromatem. Jednym z głównych składników tej herbaty jest imbir i to właśnie jemu przyjrzę się dziś z bliska. Musisz wiedzieć, że właściwości imbiru nie ograniczają się jedynie do tego, że potrafi rozgrzewać. Imbir może dużo więcej, dlatego warto, abyś poznał go lepiej!
Bliższe poznanie
Imbir lekarski to przyprawa, która znajduje zastosowanie w kuchniach na całym świecie od tysięcy lat. Ma ostry, lekko cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. W kuchni możesz go wykorzystać na surowo lub w postaci suszonej, sproszkowanej. Imbir jest jednym ze składników curry i często obecny jest także w innych mieszankach przypraw. Pasuje do dań słodkich (pierników, ciastek, puddingów) oraz wytrawnych (zwłaszcza z kuchni azjatyckiej). Kłącze imbiru zawiera około 8% białka, 5% tłuszczu, 3% błonnika i takie minerały, jak: potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź i cynk.
Właściwości imbiru
Imbir swoje walory zdrowotne zawdzięcza wielu fitoskładnikom. Wśród nich są związki o tak skomplikowanych nazwach jak np. zingiberol, alfa-farnezen, beta-bisabolen, geraniol… Uuuf, na szczęście nie trzeba ich znać na pamięć! 😉 Wystarczy, jeśli zapamiętasz to, że imbir:
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. To dobra wiadomość dla tych, którzy chorują na insulinooporność lub cukrzycę i dla tych, którzy ciągle mają ochotę na coś słodkiego.
- wzmacnia odporność. Imbir dobrze wpływa na Twój układ odpornościowy, ponieważ działa antybakteryjnie. Żal nie wykorzystać tej cechy imbiru w sezonie, kiedy bakterie mają na Ciebie największą chrapkę!
- walczy z wolnymi rodnikami, czyli małymi reaktywnymi cząstkami, których nadmiar w organizmie zwiększa ryzyko wielu chorób. Jeśli chcesz zwiększyć swoją ochronę przed stanami zapalnymi i komórkami rakowymi, to stosuj imbir regularnie.
- wspomaga trawienie i łagodzi mdłości. Te właściwości imbiru szczególnie cenią sobie kobiety w ciąży. Imbir to dla nich naturalne lekarstwo przeciw dokuczliwym nudnościom.
Zastosowanie imbiru w kuchni
Już poznałeś imbir na tyle blisko, że możesz bez obaw zaprosić go do swojego menu! Zastanawiasz się, jakie zastosowanie może znaleźć w Twojej kuchni? Oto 4 proste pomysły:
- napój imbirowy. Z 2 cytryn wyciśnij sok. Wlej go do kielicha blendera, dodaj 2 cm świeżego, obranego kłącza imbiru i dolej ¾ szklanki wody. Zmiksuj.
- herbata z imbirem i pomarańczą. Do zaparzarki wsyp listki czarnej herbaty, dodaj 2 plastry imbiru, 2 goździki i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 3 minuty do zaparzenia. Następnie przecedź, dodaj do naparu wyciśnięty sok z pomarańczy.
- makaron z marchewką i imbirem. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż 2-3 łyżeczki tartego imbiru, starty ząbek czosnku i grubo startą marchew. Dodaj na patelnię ugotowany makaron, smaż kolejne 2-3 minuty, dopraw sosem sojowym, szczyptą cukru i szczyptą chili. Obiad błyskawiczny gotowy!
- krem z soczewicy i pomidorów z chilli i imbirem. Pyszny, pożywny, rozgrzewający! Po dokładny przepis, który wypróbowałam i gorąco polecam, wskakuj TUTAJ!
I jak? Dałeś się namówić na dotrwanie do końca zimy w towarzystwie imbiru? 🙂
Moje inne artykuły, które mogą Cię zainteresować: