Zastanawiasz się, czy warto jeść mrożonki? Jak ma się wartość odżywcza mrożonych warzyw do ich surowych odpowiedników? Jak wybrać dobrą mrożonkę? Poznaj całą prawdę o warzywach z zamrażarki!
Wybór świeżych warzyw w sezonie zimowym znacząco maleje. Być może tak jak ja, tęsknisz za fasolką szparagową, bobem lub zielonym groszkiem? Cóż więc robić, kiedy do wiosny jeszcze daleko? Czy warto skusić się na mrożonki? Dziś biorę je pod lupę i oceniam, czy na pewno są dla Ciebie korzystne!
MROŻENIE – NAJLEPSZA METODA?
Tak, mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania jedzenia i konserwowania go bez konieczności użycia jakichkolwiek dodatków (jak np. sól czy cukier). Mrożenie, spośród innych metod przedłużania trwałości produktów (jak np. zanurzenie w zalewie octowej), najlepiej zachowuje typowy wygląd warzywa (kolor, kształt) oraz jego smak i zapach.
NA CZYM POLEGA MROŻENIE?
Proces mrożenia warzyw polega na schłodzeniu produktu do co najmniej -18 stopni Celsjusza. Dzięki zamrożeniu obniża się aktywność wody (a to głównie z niej składają się warzywa), a tym samym ograniczeniu ulegają różne procesy biochemiczne i rozwój drobnoustrojów, które mogłyby doprowadzić do zepsucia się produktu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA MROŻONEK
Mrożonki mają znacznie wyższą wartość odżywczą w porównaniu z innymi rodzajami warzywnych przetworów, jak np. warzywa konserwowe. Jak jednak wypadają na tle świeżych warzyw? Okazuje się, że straty witamin i minerałów wywołane mrożeniem są bardzo nieznaczne. Następują one głównie już w czasie podgrzewania mrożonego produktu. Ale podobne straty są też wtedy, kiedy podgrzewasz (np. w zupie) świeże warzywa.
CZY PRODUKTY MROŻONE MOGĄ ZAWIERAĆ NIECHCIANE DODATKI?
Tak. Dotyczy to głównie mrożonych mieszanek, w których składzie pojawiają się: tłuszcz, sól, sosy na bazie śmietany lub masła, smażone ziemniaki.
JAK MĄDRZE KORZYSTAĆ Z MROŻONEK?
- Zawsze czytaj ich skład. Jak już wiesz, pojawiają się w nich dodatki, na które wcale możesz nie mieć ochoty. Dlatego przyjrzyj się etykiecie i sprawdź, czy w skład mrożonej paczki wchodzą tylko warzywa.
- Staraj się samodzielnie tworzyć mieszanki mrożonek. Kup oddzielnie np. mrożonego kalafiora, brokuły, fasolkę i dopiero w czasie przygotowywania potrawy łącz je według własnego pomysłu.
- Sprawdź, czy zawartość torebki z mrożonką jest sypka. Jeśli wyczuwasz, że jest ona twarda i zbita, to może być znak, że była przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze, a potem ponownie zamrożona.
- Przyjrzyj się także, czy torba mrożonki jest szczelna. Jeśli jest nawet lekko uszkodzona lub przerwana, to lepiej wymień ją na inną, która nie ma uszkodzeń i nie przepuszczała do warzyw tlenu.
- Staraj się unikać kupowania mrożonek na wagę. Są one wystawione na tlen i światło, a tym samym więcej tracą na swojej jakości odżywczej.
Mrożonki są dobrą alternatywą na uzupełnienie diety w warzywa w okresie zimowym. Wybór mrożonych warzyw jest bardzo różnorodny. Dzięki nim Twoja dieta do wiosny wcale nie musi być monotonna i mało kolorowa. Niewątpliwą zaletą mrożonek jest to, że oszczędzają czas, który trzeba poświęcić na obranie i pokrojenie świeżych warzyw. A jaki jest Twój stosunek do mrożonek? Używasz ich w swojej kuchni?
Moje inne artykuły, które mogą Cię zainteresować: