Zależy Ci na tym, aby Twoje serce biło mocno i długo? Chcesz je uchronić przed chorobami, które mogą mu zaszkodzić? Włącz do swojego menu poniższe produkty, a Twoje serce będzie silne jak dzwon!
Poznaj produkty, które są dobre dla serca i włączaj je do jadłospisu kilka razy w tygodniu. Dzięki nim zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego – dwóch chorób, które najbardziej obciążają mięsień sercowy i mogą doprowadzić do jego niewydolności lub zawału. Oto one:
1. SIEMIĘ LNIANE I OLEJ LNIANY
Dostarczają tłuszczów z grupy omega-3, które działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, a do tego podnoszą stężenie dobrego cholesterolu HDL. Nasiona siemienia możesz dodawać do sałatek, surówek, zup i koktajli. Olej lniany stosuj zawsze na surowo, bo pod wpływem temperatury traci swoje cenne właściwości. Skrapiaj nim np. warzywa, dania z kaszą, twaróg.
2. ŚWIEŻE WARZYWA, ZWŁASZCZA ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Drzemie w nich cały skarbiec związków, które działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i obniżająco na ciśnienie krwi. Pamiętaj, aby zielone liście dekorowały Twoje kanapki, były bazą Twoich sałatek lub zielonych koktajli!
3. OWOCE CYTRUSOWE, JABŁKA
Zawierają pektyny, czyli rozpuszczalną formę błonnika pokarmowego, która chroni przed powstawaniem złogów cholesterolu i cukru w tętnicach. Cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo) jedz szczególnie w sezonie zimowym – wtedy smakują najlepiej, a przy tym wzbogacają dietę w witaminę C, która działa nie tylko na odporność, ale też wzmacnia naczynia krwionośne.
4. PŁATKI OWSIANE
Płatki owsiane, podobnie jak owoce wymienione wyżej, stanowią cenne źródło pektyn. Poranna owsianka z dodatkiem kawałków pomarańczy lub tartym jabłkiem to idealna kompozycja dla Twojego serca. Na zakupach wybieraj płatki owsiane górskie, a nie błyskawiczne, bo te pierwsze są bogatsze w błonnik.
5. ORZECHY
Są bardzo dobrym źródłem wapnia, magnezu i potasu – minerałów, które korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego. Orzechy są także bogate w sterole oraz argininę – związki zapobiegające rozwojowi miażdżycy. Pamiętaj, że orzechy są bardzo kaloryczne (w 100 g mają średnio 550-600 kcal), dlatego jedz je z umiarem, około 15-30 g dziennie.
Teraz już wiesz, jakie produkty są dobre dla serca. Mam nadzieję, że od dziś znajdziesz dla nich więcej miejsca w swoim jadłospisie? 🙂
Moje inne artykuły, które mogą Cię zainteresować: