Koktajl warzywno-owocowy to coś dla Ciebie, jeśli ostatnio: jesteś bardziej podatny na infekcje, czujesz, że potrzebujesz potężnej dawki witamin i minerałów, szukasz prostego i smacznego sposobu na wzmocnienie organizmu!
Koktajle warzywno-owoce, zwłaszcza zielone (green smoothie) stały się w ostatnich latach bardzo popularne. I dobrze! Dzięki nim wiele osób zaczęło jeść więcej warzyw i owoców. Moi pacjenci nieraz pytają mnie, jak skomponować koktajl idealny, który pomoże im uchronić się przed przeziębieniem w sezonie jesienno-zimowym. Oczywiście żaden koktajl nie daje gwarancji na całkowitą ochronę przed chorobą, ale na pewno zmniejsza ryzyko infekcji.
Koktajl warzywno-owocowy – jak dobrze go skomponować?
Oto z jakich składników, wg mnie, najlepiej wykonać wzmacniający koktajl warzywno-owocowy:
WARZYWA
Do koktajli doskonale sprawdzają się zielone warzywa liściaste, jak np. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, które są dobrym źródłem chlorofilu i witaminy C – dwóch silnych antyoksydantów, wspomagających Twoją odporność. Jeśli chcesz, aby koktajl był lekko słodki, to dodaj do niego np. marchewkę, buraka, pietruszkę, czarną rzepę. Natomiast jeśli wolisz wytrawne smaki, to do koktajlu wrzuć seler naciowy, kapustę czerwoną lub białą, białą rzodkiew.
OWOC
Do koktajli bardzo dobrze pasują wszelkie cytrusy, np. pomarańcza, cytryna, limonka, pomelo, grejpfrut, które też wzbogacają je w witaminę C. Witamina C nie tylko wzmacnia Twoją odporność, ale też poprawia kondycję skóry. To dlatego, że bierze udział w syntezie kolagenu – białka, dzięki któremu skóra jest jędrna i elastyczna. Jednak ważne jest też to, że przez obecność witaminy C mniej utleniają się barwniki roślinne. Dzięki temu Twój koktajl będzie miał wyższą jakość zdrowotną, a przy tym soczystą, zachęcającą do jedzenia barwę. Oczywiście cytrusy to nie jedyne owoce, które warto miksować w koktajlach. Wypróbuj też jabłka, gruszki, melona, maliny i truskawki (poza sezonem możesz skorzystać z mrożonek), banana. Jeśli chcesz, aby koktajl miał gęstą, przyjemną, gładką konsystencję, to dodaj do niego awokado.
PŁYN
Może nim być po prostu woda. Dodaj jej tyle, aby koktajl miał dla Ciebie odpowiednią konsystencję. Oprócz wody możesz wykorzystać też mleko (zwykłe lub tzw. „mleko roślinne”, np. owsiane, migdałowe), słaby napar z zielonej herbaty lub 100% naturalny sok, np. z aronii, czarnej porzeczki, granatu, rokitnika, jabłka, pomarańczy.
DOBRY TŁUSZCZ
Jeśli dodasz do koktajlu trochę tłuszczu, to obecne w nim cukry, pochodzące z owoców i warzyw, będą wchłaniać się wolniej z jelit do krwi. To korzystne zjawisko, bo zbyt szybkie uwalnianie się glukozy do krwiobiegu powoduje to, że potem ona równie szybko opada – Ty możesz zarejestrować to jako poczucie głodu lub wzrost ochoty na słodycze. Poza tym, dzięki dodatkowi tłuszczu, lepiej będą się wchłaniać związki rozpuszczalne w tłuszczach, obecne w produktach roślinnych, np. beta-karoten czy likopen.
Jakie konkretnie dobre tłuszcze mam na myśli i jakie ilości? Np. (do wyboru):
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, oleju lnianego, oleju z wiesiołka, oleju z ogórecznika, oleju z czarnuszki, lub
- kawałek awokado np. ¼ sztuki lub
- 1-2 łyżki posiekanych orzechów (np. włoskich, migdałów) czy nasion (np. świeżo zmielonego siemienia lnianego).
PRODUKT typu SUPERFOOD
Jako superfoods – czyli produkty o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – potraktuj dobrze Ci znane produkty, jak np. cynamon, kakao, kardamon, kurkuma, imbir, miód. Dzięki nim Twój koktajl jeszcze bardziej zyska na smaku i wartości zdrowotnej!
Pomysły na koktajl warzywno-owocowy
Już wiesz, z czego warto przygotować koktajl, który wzmocni Twoją odporność. Jednak mam też dla Ciebie parę „gotowców”, czyli gotowe pomysły na warzywno-owocowe koktajle. Do wyboru, do koloru! Bo im bardziej kolorowo w Twoim menu, tym lepiej. W barwnikach roślinnych tkwi wielka zdrowotna moc, więc dobrze ją wykorzystaj, skoro słońca za oknem wciąż mamy niewiele.
Do wszystkich przepisów jest jeden, prosty sposób wykonania: wrzuć wszystkie produkty do blendera, zmiksuj i gotowe! Zmieniają się tylko składniki. Smacznego! 🙂
- ŻÓŁTY KOKTAJL EGZOTYCZNY
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca, 1 plaster świeżego ananasa, 1/3 dojrzałego mango, 1 pomarańcza, 1 łodyga selera naciowego, szczypta suszonego imbiru, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- POMARAŃCZOWY KOKTAJL z DYNIĄ
100 g obranej, świeżej dyni (np. hokkaido), 1 średni banan, 1 łyżka masła orzechowego, cynamon na czubeczku łyżeczki, ½ szklanki mleka zwykłego lub roślinnego
- RÓŻOWY KOKTAJL z MALINAMI i AWOKADO
½ dojrzałego awokado, 1 średni banan (150 g), 100 g malin (poza sezonem mogą być z mrożonki), 1 plaster świeżego buraka, 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego, 1 łyżeczka pszczelego miodu
- CZERWONY KOKTAJL BURACZANY
1 średni burak (świeży lub ugotowany), 1 mały banan, 1 szklanka mleka roślinnego/zwykłego lub wody, 1 łyżka oleju lnianego, parę kropli soku z cytryny, szczypta cynamonu
- FILETOWY KOKTAJL z CZERWONĄ KAPUSTĄ
1/2 szklanki pokrojonej czerwonej kapusty, 1 jabłko, 1/2 cytryny lub limonki, szczypta kardamonu, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
BIAŁY KOKTAJL z KALAREPKĄ
1 kalarepa, 1 gruszka, 1 banan, sok z 1 cytryny, 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego, szczypta suszonego imbiru, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- ZIELONY KOKTAJL z SELEREM NACIOWYM
2 łodygi selera naciowego, ½ dojrzałego awokado, ½ banana, 0.5 cm obranego, świeżego imbiru, 1 szklanka soku z jabłek 100%
Uzupełnienie
Temat koktajli Cię zainteresował? Polecam Ci te książki, jeśli chcesz zgłębić temat warzywno-owocowych mikstur i poznać mnóstwo przepisów na ich wykonanie:
- książka „Zielone Koktajle. 365 przepisów” , wydawnictwo Publicat,
- książka „Zielone Koktajle dla mam i dla dzieci. 365 przepisów” , wydawnictwo Publicat,
- książka „Koktajle dla zdrowia i urody” , wydawnictwo Zwierciadło (trzy części).
Jeśli masz swój ulubiony przepis na koktajl warzywno-owocowy, to chętnie go poznam – zostaw mi go w komentarzu! 🙂
Moje inne artykuły, które mogą Cię zainteresować: